Fest og faste

1. – 3. klasse

– et forløb om fastelavn og fastetid

 

Fest og faste

1. – 3. klasse

– et forløb om fastelavn og fastetid

 

Fest og faste

1. – 3. klasse

– et forløb om fastelavn og fastetid

 

INFO

Fag: Kristendomskundskab og historie

Klassetrin: 1. – 3. klasse

Omfang: 3 lektioner

Periode: Uge 6, 8 og 9 2026

Tilmeldingsfrist: 1. oktober 2025

Tilmeldte lærere modtager:

INFO

Fag: Kristendomskundskab og historie

Klassetrin: 1. – 3. klasse

Omfang: 3 lektioner

Periode: Uge 6, 8 og 9 2026

Tilmeldingsfrist: 1. oktober 2025

LÆREREN MODTAGER

Beskrivelse

Hvordan fejrede man fastelavnsfest i gamle dage? Og hvad er fastetid for noget? 

 

De fleste forbinder fastelavn med udklædning, tøndeslagning, fastelavnsboller, sjov og ballade. Men hvad færre tænker på er, at fastelavnsfesten oprindeligt var indledningen på en 40 dage lang faste, der handlede om indadvendthed, afsavn, eftertanke og stilhed.

Formålet med dette forløb er at eleverne får viden om de traditioner, der knytter sig til fastelavnsfesten og til fastetiden som en religiøs praksis i en både historisk og nutidig sammenhæng.

 

Forløbsoverblik

 

  • Trin 1 (1 lektion): Inden fastelavns-sansevandringen. Gennem fortælling og tegneopgaver/noteskrivning får eleverne kendskab til de gamle fastelavnstraditioner og festdagene flæskemandag, hvide tirsdag og askeonsdag.
  • Trin 2 (1-2 lektioner) Fastelavns-sansevandring i en lokal kirke. I og udenfor kirken føres eleverne gennem flæskemandag, hvide tirsdag, askeonsdag og gennem 40 dages faste frem til påskemorgen. Besøget tager 60 min. og veksler mellem aktivitet og ro, fortællinger og sanseoplevelser.
  • Trin 3 (1 lektion): Opsamling og refleksion i klassen. Hvad oplevede eleverne på sansevandringen? Tegne/skriveøvelse og refleksion over, hvordan vekslen mellem ro og uro er en rytme, man finder i mange sammenhænge. Hvordan ser fastetraditioner som religiøs praksis ud i en nutidig kontekst? Fastetraditioner i andre religioner kan indgå i opsamlingen.

 

FASTELAVNS-SANSEVANDRING i kirken 

Tilmeldte klasser inviteres på en sansevandring i kirken. Her skal vi synge, lege, lytte, dufte, mærke, smage og tælle, mens vi bevæger os gennem flæskemandag, hvide tirsdag, askeonsdag og 40 fastedage for til sidst at være fremme ved påsken. Hele vandringen veksler mellem aktivitet og ro.

Varighed: 60 min.

 

VIGTIGT!

Vi får flere tilmeldinger til fastelavnsvandringer, end vi kan nå at afvikle. Derfor har vi indført følgende: 

 

  • Ved tilmelding af min. to klasser og max tre klasser fra samme skole kan fastelavnsvandringerne foregå i den lokale kirke, og de vil foregå samme dag for de tilmeldte klasser.
  • Ved tilmelding af blot en enkelt klasse må man være indstillet på at skulle tage til en mere centralt beliggende kirke i nærmeste større by. 
  • Skoler, der ikke fik fastelavnsvandringer i 2025, har 1. prioritet i 2026.  

 

Kreditering

Illustration: Charlotte Hitzner

Foto: Ard Jongsma